Versleten smartphones krijgen nieuw leven

Versleten smartphones krijgen nieuw leven

Dit voorjaar delen 27 Repair Cafés gerepareerde smartphones uit aan mensen die bijvoorbeeld het geld missen om er zelf een te kopen. Na een oproep in december ontving onze partner ReplaceDirect bijna vierhonderd oude telefoons en repareerde er ruim vijftig.

‘Heb jij ook twee smartphones, één die je gebruikt en één die ligt te verstoffen in een la?’ Die vraag stelden we begin december aan ons netwerk. Niet veel later stuurde Hicham Ezzohari, marketeer bij ReplaceDirect, ons een foto van stapels enveloppen met oude telefoons. Er zaten drie jaar oude smartphones bij, maar ook mobieltjes uit 1995.

Repareren of recyclen
Door deze actie ontdekte de marketeer dat helaas niet alle telefoons te repareren en te doneren zijn. Volgens Hicham zijn er verrassend veel goed werkende smartphones binnen gekomen zoals diverse Samsung Galaxy S4 modellen. Opvallend waren de (oudere) iPhones van Apple. Neem nou een iPhone 4 uit 2010, deze zou het volgens Hicham met een nieuwe accu nog prima doen. Maar omdat de iPhone 4 geen beveiligingssoftware-updates meer krijgt van Apple, is die onveilig in gebruik. Hicham: “Samen met Stichting Repair Café willen wij een einde maken aan de wegwerpeconomie, maar we willen geen onveilige smartphones doneren.”

Wat gebeurt er met de smartphones die niet worden gerepareerd? “Die gaan via het Nederlandse bedrijf Closing the Loop naar recyclefabrieken in België”, vertelt Hicham. “Daar worden de grondstoffen zo goed mogelijk van elkaar gescheiden, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt.”

In maart verstuurt ReplaceDirect de gerepareerde smartphones naar de Repair Cafés.

ReplaceDirect ging op bezoek bij Repair Café Eindhoven-Blixembosch en overhandigde de eerste gerepareerde smartphone aan organisator Frans van de Pavoordt.

Naar het nieuwsoverzicht

6 Reacties

 • Joop Janbroers
  24.02.2017

  Ik krijg de indruk dat smartphones eerder in de la verdwijnen door het niet ktijgen van updates dan door technische problemen. Dus niet repareren maar communiceren met de fabrikant zou de oplossing moeten geven! Kan de fabrikant misschien verplicht worden oude, niet meer geupdate, telefoons tegen nieuwprijs terug te kopen? Het is tenslotte zijn houding waardoor de smartphone niet meer bruikbaar en of gevaarlijk wordt!

 • Hicham Ezzohari (ReplaceDirect)
  24.02.2017

  Tot slot: voor de geïnteresseerden, een aantal bronnen over het software beleid van Apple en Google:

  Overzicht Apple iPhone updates: https://support.apple.com/nl-nl/HT205762
  Overzicht Samsung Galaxy updates: http://security.samsungmobile.com/smrupdate.html
  Overizct Android Security Bulletins: https://source.android.com/security/bulletin/index.html

 • Hicham Ezzohari (ReplaceDirect)
  24.02.2017

  Jouw bewering over het gebrek updates na 2 jaar klopt helaas ook niet. Een Android telefoon wordt gedurende de levenscyclus voorzien van twee soorten updates: grotere software updates (bijvoorbeeld van Android 5.0 naar Android 6.0), maar des te belangrijker: maandelijkse beveiligingsupdates om software lekken te dichten en je toestel beter te wapenen tegen aanvallen van buitenaf. Google zorgt elke maand voor een nieuwe “security update”. Vervolgens adopteren de fabrikanten deze software en maken ze deze gereed voor hen toestellen. Zo profiteer je dus als consument (ook na 2 of zelfs na 7 jaar in het geval van de S4) van veilige software. Dit geldt echter niet voor álle Android smartphones. In de praktijk zie je dat de zogenaamde vlaggenschepen langer worden voorzien van updates. De Galaxy S4 was in 2010 het belangrijkste toestel van Samsung en valt dus binnen dit update beleid.

 • Hicham Ezzohari (ReplaceDirect)
  24.02.2017

  De Samsung Galaxy S4 (ook een model uit 2010) draait op Android 5.0 (Lollipop) en heeft op 21 september 2016 jl. een belangrijke software update ontvangen, deze update bevatte enkel verbeteringen in de beveiliging van de software en zorgde ervoor dat er recente software kwetsbaarheden werden gedicht. Kortom, een iPhone 4 heeft 3 jaar lang geen beveiligingsupdates ontvangen, met een Galaxy S4 heb je een toestel dat slechts 5 maanden geleden nog is voorzien van een essentiële beveiligingsupdate.

 • Hicham Ezzohari (ReplaceDirect)
  24.02.2017

  Een iPhone 4 is wel degelijk onveilig, in ieder geval in relatie tot de Samsung Galaxy S4. De laatste software update die de iPhone 4 (een model uit 2010) ontvangen heeft, is namelijk de software update iOS 7.1.2. Deze update is door Apple op 30 juni 2014 vrij gegeven. In de praktijk betekent dat dus dat dat de iPhone 4 al bijna 3 jaar lang geen beveiligingsupdates heeft ontvangen en dus automatisch kwetsbaar is, Daarnaast is iOS 8 is een belangrijke update geweest met maar liefst 56 kritieke veiligheidsverbeteringen, de iPhone 4 viel buiten deze updates.

 • Hagrid
  24.02.2017

  Onzin, dan heeft deze actie geen enkele zin! In het artikel wordt gesteld dat ‘onveilige’ telefoons (zoals de iPhones) niet gedoneerd worden, maar gerecycled. Zelfs de Samsung Galaxy S4 is dan al te oud, want die Android telefoon krijgt ook geen updates meer! Alleen telefoons die minder oud zijn dan twee jaar krijgen over het algemeen nog updates, dus dan blijft er heel weinig over.

Reageren