skip to Main Content

“Mensen moeten een stofzuiger normaal gebruiken.” Dat is de belangrijkste tip van Ed Maas, reparateur van Repair Café Zaandijk. Aan de stekker trekken, in plaats van aan het snoer, voorkomt al veel problemen. Veel mensen rollen het snoer heel hard uit. Hierdoor gaat het oprolmechanisme of het snoer in de machine snel kapot, en dan ben je verder van huis. Op zo’n moment moet de stofzuiger namelijk uit elkaar. Repair Café-reparateurs zien veel stofzuigers met snoer- en stekkerproblemen. Beide zijn makkelijk te voorkomen.

Uit elkaar halen
Het grootste reparatieprobleem bij stofzuigers is dat ze heel moeilijk uit elkaar te halen zijn. Dit komt doordat stofzuigers grotendeels in elkaar geklikt in plaats van geschroefd zijn. Je moet weten waar je druk moet uitoefenen en er breekt gemakkelijk iets af. Reparateurs weten vaak niet waar ze moeten beginnen met openmaken. Volgens Harmen Meijer, Repair Café-reparateur uit Delft, duurt “het openmaken meestal een uur en met de reparatie ben je zo klaar”. Gelukkig zijn er steeds meer demontagefilmpjes op internet te vinden als je op merk en modelnummer zoekt.

De oorzaak van stofzuigerproblemen blijft vaak onduidelijk. In de RepairMonitor, de database waarin Repair Café-reparateurs bijhouden wat ze repareren en hoe, werd bij 16 procent van de stofzuigers genoteerd dat de oorzaak van het defect niet duidelijk was.

Niet echt kapot
Stofzuigers staan in de top 3 van meest aangeboden producten in het Repair Café. Uit de RepairMonitor blijkt dat stofzuigerreparaties kansrijk zijn. Tweederde van de ingevoerde reparaties is geslaagd en 10 procent van de eigenaren kreeg advies in het Repair Café.

Veel van de aangeboden stofzuigers zijn niet echt kapot. Repair Café Zaandijk krijgt bijvoorbeeld heel veel stofzuigers binnen die niet goed zijn onderhouden of gebruikt. Vaak is de zak vol waardoor de machine geen zuigkracht meer heeft.

Breinaald of bezemsteel
Ed Maas verzoekt bezoekers om eerst de stofzuiger schoon te maken en de zak te vervangen. Dit lost vaak al veel op. Als de zuigkracht toch wegblijft, “check of de slang verstopt zit: hand erop houden, geen lucht betekent verstopping.” De verstopping is meestal heel makkelijk door te prikken met bijvoorbeeld een breinaald of een bezemsteel. Dit is een van de vijf oplossingen die Repair Café-reparateurs vaak toepassen bij problemen met stofzuigers.

Topoplossingen bij stofzuigerproblemen
1. Snoer repareren of vervangen
2. Schakelaar vervangen
3. Filter vervangen of schoonmaken
4. Stekker vervangen
5. Verstopping verhelpen
(bron: RepairMonitor.org)

Koolborstels
Mocht er toch echt iets kapot zijn in de stofzuiger, dan blijkt vaak dat er een koolborstel vervangen moet worden. Dit essentiële onderdeel geeft de stroom aan de motor. Repair Café Zaandijk heeft hier een hele voorraad van. Dit onderdeel is goed te vervangen en is onder meer te verkrijgen via ReplaceDirect. Hulp bij het monteren kun je krijgen in het Repair Café.

Wanneer een stofzuiger niet meer te repareren is, ligt dat meestal aan de motor. In de RepairMonitor werd meermaals aangegeven dat de motor was doorgebrand. Soms kon een stofzuiger niet worden gerepareerd doordat onderdelen niet vervangbaar, niet beschikbaar of te duur waren.

Knoppen, stekkers en snoeren
Aan-uitknoppen en stekkerknoppen zijn voor veel merken en modellen juist wel goed te bestellen en te vervangen. Ook stekkers en snoeren zijn vrij gemakkelijk te herstellen of vervangen. Stofzuigeronderdelen zijn goed te verkrijgen via onderdelenwebsites zoals Parts.nl, Fiyo of FixPart.

Onzeker over de montage? In alle Repair Cafés staan vrijwillige reparateurs klaar om te helpen.

Back To Top