Monitor voor beter repareerbare producten

Monitor voor beter repareerbare producten

Repair Café International heeft een opdracht gekregen van de Nederlandse regering. Vanaf dit jaar onderzoeken we welke producten Repair Cafés het vaakst repareren en wat daarbij komt kijken. Zo willen we meer zicht krijgen op de repareerbaarheid van de spullen in ons dagelijks leven.

De opdracht is het gevolg van een motie die de Tweede Kamer een tijdje terug aannam. De Kamer wil de resultaten van het onderzoek gebruiken om fabrikanten te stimuleren tot robuuster ontwerp, zodat producten minder snel kapot gaan en beter repareerbaar zijn.

Reparatiemonitor
Repair Café International ontwikkelt daarom de Reparatiemonitor: een online tool waarin Repair Café-vrijwilligers al hun reparatiegegevens kunnen invoeren. Dit jaar wordt de monitor getest door een pilotgroep van tien Nederlandse Repair Cafés. Daarna gaan meer Repair Cafés ermee aan de slag. Zo kunnen we steeds betere conclusies trekken. En daarmee gaan we naar Den Haag!

Circulaire economie
Repair Café International werkt in dit project samen met Natuur & Milieu. Directeur Martine Postma: “We benaderen uiteindelijk niet alleen de politiek, maar ook productfabrikanten en consumenten met concrete aanbevelingen. Zo werken we stapje voor stapje toe naar een circulaire economie.”

Naar het nieuwsoverzicht

8 Reacties

 • hans van de mortel
  25.10.2017

  Van beursgenoteerde ondernemingen hoeft men niks te verwachten. Net zo min als door het volk gekozen politieke leiders. Ja, dure rapportages, overzichten en adviezen die betaald worden van onze belastingcenten en vervolgens in een de la van vergetelheid verdwijnen.

 • Wido Ypey
  24.05.2017

  Ook Repair Café Leusden monitort al haar reparaties, al sinds half 2015. De teller staat nu op 670, hiervan was rond de 65% succesvol. Dit monitoren doen ook wij in een simpel zelfgemaakt excel bestand. Daarin houden we overigens ook bij wat voor typen reparaties het waren, bijv. koffie-app., verlichting, media-app. e.d. We hebben dit gesplitst in 10 groepen. Plus dat we ook proberen bij te houden wat we er precies aan repareren.

 • W Holt
  17.04.2017

  Ik ben op zoek naar een reparatie handleiding voor broodbak machine medion model md14752

 • Arie Kruijswijk
  07.03.2017

  Wat Nelie Smit Kroes op Europees vlak voor elkaar kreeg m.b.t. de universele telefoonlaadstekkers is het goede voorbeeld. Dit zou echter nog veel verder doorgevoerd kunnen en moeten worden. Verder zou het fabrikanten verboden moeten worden om dusdanig rare schroeven te gebruiken met als enkel doel dat het apparaat in kwestie nauwelijks kan worden opengemaakt (dus niet kan worden gerepareerd).

 • Jan Stolwijk
  06.03.2017

  Wij monitoren al onze reparaties (inmiddels al zo’n dikke 300) al vanaf januari 2016. Dit doen we in een simpele excelfile. Heel goed dat we nu een Reparatiemonitor.nl krijgen om de gegevens te digitaliseren. Want “meten is weten” net zoals “weggooien mooi niet”
  Repaircafé Bodegraven

 • Dieter Rieb
  03.03.2017

  De wildgroei van stekkertypes, (oplaadbare) batterijtypes voor mobiele telefoons, maar ook voor boormachines zou eindelijk van regeringswege gestopt moeten worden. Wanneer je tegenwoordig een apparaat van een nieuwe generatie aanschaft, passen de accessoires van het oude apparaat er niet meer bij. Wat een verspilling!

  • Michael Franken
   12.06.2017

   Een idee: Ik zou graag een MODULE-wet willen hebben waarin de overheid voor Europa (liefst natuurlijk de wereld, maar goed: daarna) – door wetenschappers vastgelegde aansluitingen (mechanisch, elektrisch, .. aan te houden waardes per elke module) – voor alle producten en alle zinvolle onderdelen-groepen voorschrijft. Wie niet meedoet (en verspilling hooghouden wil) moet meer belasting over deze producten betalen! Doel: onafhankelijk van bedrijven onderdelen makkelijk vervangbaar maken! Hoe eerder dit start hoe beter voor onze wereld.

Reageren