De Nederlands-Vlaamse Repair Café-dag is dé gelegenheid om Repair Café-collega’s te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven. De NVRCD 2018 wordt georganiseerd in samenwerking met het team van Repair Café Steenwijkerland.

Zondag 22 april – 09.45-18.00 uur

Activiteitencentrum De Korf, Gasthuislaan 84, Steenwijk

Programma:

In de ochtend is er ruimschoots gelegenheid om kennis te maken met Repair Café-collega’s uit Nederland en Vlaanderen, ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven. Na de lunch kun je twee werkgroepen bijwonen, over thema’s die met het Repair Café te maken hebben. De middag wordt in een ontspannen sfeer afgesloten met een borrel en muziek.

Alle werkgroepthema’s zijn intussen bekend (wijzigingen voorbehouden):

 • 3D-printen en lasersnijden: hoe maak je een onderdeel na met een 3D-printer en hoe snij je materiaal met een lasersnijder? Met instrumentmakers Bert en Jan Idserda.
 • Maak je eigen opvouwbare boodschappentas: altijd je eigen boodschappentas bij je. Zelf meenemen: een lap stof van 50×70 cm. Met Truus van Marle, specialist mode/kleding.
 • Reparatiemonitor: dataverzameling in het Repair Café. Deze sessie is voor deelnemers én niet-deelnemers van de Reparatiemonitor. Praktijkervaringen en tips worden gedeeld. Martine Postma van Repair Café International vertelt over het doel van dataverzameling, en wat er tot nu toe al mee is bereikt.
 • Smartphone-reparaties met ReplaceDirect: professionele reparateurs van onze partner ReplaceDirect laten zien waar je op moet letten als je smartphones, tablets en laptops gaat repareren.
 • Jongeren en Repair Café: hoe betrek je jongeren bij jouw Repair Café? Deel praktijkervaringen en hoor over de motivatie van twee jonge vrijwilligers van Repair Café Steenwijkerland. Onder leiding van reparateur Douwe van der Helm.
 • Veiligheid vóór alles: de do’s en don’t van veilig werken in het Repair Café. Specifiek: hoe ga je veilig om met elektriciteit? Met Gerald Niekrake van Repair Café Culemborg.
 • Vraag het de penningmeester: heb jij vragen over de financiering van jouw Repair Café? Of over het opstellen van een jaarrekening? Of over andere financiële zaken? Stel ze aan Tim Stok, oud-penningmeester van Repair Café International.
 • Pakkende persberichten schrijven: persberichten over jouw Repair Café maken meer kans om door de  (lokale) media te worden overgenomen als je ze goed opstelt. Ze leiden dan misschien zelfs tot een uitgebreid artikel of een radio- of tv-reportage. Journalist Marjan Koekoek brengt je de kneepjes bij van persberichten schrijven: waar moet je in de tekst aan denken? Hoe leg je contact met een redactie en wanneer? En hoe krijg je extra aandacht van de media?
 • Producten toegevoegde waarde geven bij hergebruik, hoe doen we dat? Kunst maken uit afval is een voorbeeld. Emeritus hoogleraar Alle Bruggink presenteert nog meer mogelijkheden en daagt je uit die aan te vullen. Samen voorzien jullie ze van een praktische uitwerking.
 • Effectief besluiten nemen in jouw Repair Café-team: de meeste stemmen gelden? Nee, álle stemmen gelden volgens de Deep democracy-methode. Vrijwilliger Janneke gaat in op deze methode waarmee iedereen in je team zich gehoord voelt bij te nemen besluiten, en ook de wijsheid van de minderheid wordt benut.
 • Beleid voor duurzaamheid Philips-stofzuigers: Jeroen Herrewijnen, engineer en voormalig ontwikkelaar van Philips-stofzuigers, licht een tipje van de sluier op over de keuzes die fabrikanten moeten maken bij het ontwikkelen van stofzuigers. Aan bod komen, onder meer: het energielabel, de levensduur en de kwaliteit van stofzuigers.
 • Mozaïeken maken van stukjes wandtegel: na het klussen resterende wandtegels weggooien? Mooi niet! Je maakt er de prachtigste mozaïeken van. Met Saskia Bakker van Repair Café Utrecht-Oost.
 • (Tuin)Gereedschap slijpen: neem je botte (scheer-, plamuur)messen, (snoei)scharen en verfkrabbers mee. Met Roeland Cortois van Repair Café Wageningen zet je je metalen gereedschap weer op scherp.

Aanmelden: Je kunt je nu alvast opgeven door te mailen naar judy@repaircafe.nl. Vermeld in je bericht:
* bij welk Repair Café je betrokken bent
* met hoeveel mensen je van plan bent te komen

Kosten: De kosten voor de dag bedragen €15,00 p.p. (incl. lunch, koffie, thee en borrel). Betalen kan via de webshop van Repair Café International, of op de dag zelf.

Bereikbaarheid: Activiteitencentrum De Korf is bereikbaar met het openbaar vervoer (vanaf NS-station Steenwijk: bus 70 richting Zwartsluis, of ca. 20 minuten lopen). Parkeergelegenheid is aanwezig. Plan je route via de website van De Korf. Let op! Boven de ingang van het activiteitencentrum staat ‘De Zuidwester’.

Tot ziens op 22 april in Steenwijk!

Nederlands-Vlaamse Repair Café-dag 2017 in Gorinchem