skip to Main Content

Het was een groot succes, het broodzak naaien tijdens Celebrating Repair – de viering van 10 jaar Repair Café op 18 oktober! Bij de stand van ‘Minder verpakkingen – BROOD-NODIG’ gingen bezoekers enthousiast aan de slag: een lap katoen, schaar erin, afwerken, stikken… en voor de bakker, die broodzak! Maar waarom zou je zoiets doen?

Drie plastic zakken per week
Vrijwel alles wat we kopen is verpakt. Vaak in plastic dat we vervolgens weggooien. En dat belast het milieu. Neem bijvoorbeeld de verpakking van brood. Marie-José de Zeeuw van burgerinitiatief Minder verpakkingen BROOD-NODIG legt een rekensommetje voor: “Een gemiddeld gezin koopt per week zo’n drie broden. Dat zijn dus drie plastic zakken per week. Reken maar uit hoeveel dat er in een jaar zijn!”

De uitkomst was voor haar reden om Minder verpakkingen BROOD-NODIG te beginnen. Met een aantal supporters promoot ze het gebruik van duurzame broodzakken, onder het motto: ‘Écht iets aan plastic doen? Maak dan broodzakjes van katoen!’

Gezellig samen doen
Het is heel makkelijk om katoenen broodzakken zelf te maken. Een prettige bezigheid, gezellig ook om in een groepje te doen. De Zeeuw: “Op duurzaamheidsmarkten, op scholen, bij de Rotary… Op allerlei plekken in de samenleving wordt het naaien van broodzakken als groepsactiviteit georganiseerd. Het verbindt mensen.” Het behoeft geen uitleg dat ook Repair Cafés een heel geschikte plek zijn voor het naaien van duurzame broodzakken!

Lees meer over Minder verpakkingen BROOD-NODIG.

Broodzakjes naaien tijdens het Repair Café-jubileum (foto: Martin Waalboer/Stichting Repair Café)

Back To Top