Maak je eigen broodzak in een Repair Café

Het was een groot succes, het broodzak naaien tijdens Celebrating Repair – de viering van 10 jaar Repair Café op 18 oktober! Bij de stand van ‘Minder verpakkingen – BROOD-NODIG’ gingen bezoekers enthousiast aan de slag: een lap katoen, schaar erin, afwerken, stikken… en voor de bakker, die broodzak! Maar waarom zou je zoiets doen?

Drie plastic zakken per week
Vrijwel alles wat we kopen is verpakt. Vaak in plastic dat we vervolgens weggooien. En dat belast het milieu. Neem bijvoorbeeld de verpakking van brood. Marie-José de Zeeuw van burgerinitiatief Minder verpakkingen BROOD-NODIG legt een rekensommetje voor: “Een gemiddeld gezin koopt per week zo’n drie broden. Dat zijn dus drie plastic zakken per week. Reken maar uit hoeveel dat er in een jaar zijn!”

De uitkomst was voor haar reden om Minder verpakkingen BROOD-NODIG te beginnen. Met een aantal supporters promoot ze het gebruik van duurzame broodzakken, onder het motto: ‘Écht iets aan plastic doen? Maak dan broodzakjes van katoen!’

Gezellig samen doen
Het is heel makkelijk om katoenen broodzakken zelf te maken. Een prettige bezigheid, gezellig ook om in een groepje te doen. De Zeeuw: “Op duurzaamheidsmarkten, op scholen, bij de Rotary… Op allerlei plekken in de samenleving wordt het naaien van broodzakken als groepsactiviteit georganiseerd. Het verbindt mensen.” Het behoeft geen uitleg dat ook Repair Cafés een heel geschikte plek zijn voor het naaien van duurzame broodzakken!

Lees meer over Minder verpakkingen BROOD-NODIG.

Broodzakjes naaien tijdens het Repair Café-jubileum (foto: Martin Waalboer/Stichting Repair Café)

Naar het nieuwsoverzicht

4 reacties

 • Ria Ottenhoff 20.01.2020

  Wat zijn de afmetingen van de broodzak? Repair café Kerkrade zit in een buurthuis waar ze ook naailes geven en wij deze ook willen maken om plastiek te sparen en tevens leuk om de naailesssen te stimuleren.

 • Van Rompaey Daisy 09.11.2019

  Hoi, dit is een grandioos idee om op ons Repair Café in Heist op den Berg ook te doen. Welk soort stof gebruik je het best? Eéntje waar geen lucht door kan? Maar dan is het weer een dikke stof. Of is het de bedoeling om daarin nog een broodzak te zetten of een plastic zak erin te naaien? Geen idee. Het is wel de bedoeling dat het brood goed blijft natuurlijk. Graag jullie ervaring aub.

  • judy sijlbing 10.11.2019

   Dag Daisy, de broodzakken die Minder verpakkingen BROOD-NODIG promoot zijn van katoen. Op hun website lees tips voor het gebruik van deze zakken. Succes!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *