skip to Main Content

Lampen vind je in ieder huishouden. Het is dan ook niet zo vreemd dat de lamp een van de meest geregistreerde producten is in de RepairMonitor, de internationale tool voor dataverzameling bij repareerbijeenkomsten.

Lampen populair in de RepairMonitor

In april 2020 stond de lamp in de top 5 van meest populaire producten in de RepairMonitor (zie figuur).

Top 5 van alle geregistreerde producten in RepairMonitor wereldwijd (datum: april 2020)

In Repair Café Rodenberg in Duitsland zijn lampen zelfs het meest populaire product. Martin Weigelt, mede-oprichter en organisator van dit Repair Café, is daar niet verbaasd over. “Lampen worden heel vaak naar het Repair Café gebracht omdat het producten zijn die gemiddeld zeer lang leven en de gebreken vaak leeftijdsgebonden zijn”, zegt hij.

Goed nieuws voor je kapotte lamp

Is jouw lamp kapot? Dan is de kans groot dat deze gerepareerd kan worden in een Repair Café. In bijna 70% van alle geregistreerde gevallen wordt een lamp met succes gerepareerd.

Daarnaast krijgen lampen van de reparateurs in het Repair Café vaak een hoog rapportcijfer voor repareerbaarheid. Bij 40% van alle lampreparaties in de RepairMonitor gaf de reparateur de herstelbaarheid van het product een 8 of hoger (op een schaal van 1 tot 10). Dit geeft aan dat lampen over het algemeen eenvoudig te repareren zijn.

Succespercentage van alle geregistreerde lampreparaties in RepairMonitor wereldwijd (datum: april 2020)

De RepairMonitor toont de volgende top 5 van veel voorkomende problemen met lampen:

  1. Zekering / elektronica defect
  2. Schakelaar defect
  3. Contacten vuil / geen contact meer met lamp
  4. Onderbreking in het stroomcircuit
  5. Batterijen versleten / defect

Tips voor consumenten en reparateurs

Martin Weigelt van Repair Café Rodenberg herkent deze problemen. Hij onderscheidt drie belangrijke bronnen van problemen met lampen: 1) Stekker / contact met de kabel, 2) Schakelaar, 3) Intern contact met de lamp. Daarom raadt hij andere reparateurs aan om altijd naar deze drie zaken te kijken.

Martin is er overigens sterk op tegen dat mensen die geen verstand hebben van elektrische reparaties, zelf een kapotte lamp proberen te repareren.  “Het repareren van lampen vereist kennis van technische veiligheidsregels, speciaal gereedschap en veel oefening. Voor niet-experts thuis kan het heel gevaarlijk zijn”, zegt hij. “Je kunt een elektrische schok krijgen of kortsluiting veroorzaken.” Daarom is zijn advies om met een kapotte lamp altijd naar het dichtstbijzijnde Repair Café te gaan.

Top vijf oplossingen voor lampproblemen

Dit zijn de 5 meest genoemde oplossingen voor lampproblemen in de RepairMonitor:

  1. Schakelaar vervangen
  2. Bedrading vervangen / draadbreuk opgelost
  3. Contacten schoongemaakt / verbinding hersteld
  4. Dimmer opnieuw aangesloten / nieuwe dimmer geïnstalleerd
  5. Vervanging van batterij / adapter

Zoals te zien is, hebben deze oplossingen allemaal te maken met de drie veel voorkomende lampproblemen die Martin noemde. De meest voorkomende oplossing is het vervangen van de schakelaar.

Kom naar het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van een defecte lamp? Vind een Repair Café bij jou in de buurt. Tot ziens!

Back To Top