Koffieapparaat kapot? Repair Café repareert!

Koffieapparaten zijn onmiskenbaar het meest aangeboden product in het Repair Café. In vrijwel alle Repair Cafés kom je ze regelmatig tegen. In meer dan 60 procent van de gevallen gaan ze ook weer gerepareerd mee terug naar huis, blijkt uit de RepairMonitor waarin Repair Cafés hun reparatiegegevens registreren.

Philips Senseo
Zoals de afbeelding hieronder laat zien, is bijna de helft van de kapotte koffieapparaten in deze database van het merk Philips. Het overgrote deel daarvan is van het type Senseo. De Senseo is een fenomeen in het Repair Café, vandaar dat we in dit artikel nader ingaan op de reparatie van de Senseo.

Miljoenen apparaten in omloop
Volgens reparateurs van Repair Café Delft komt het hoge aantal Senseo’s in het Repair Café doordat miljoenen mensen in Nederland zo’n apparaat hebben en doordat Senseo’s niet heel duurzaam in elkaar zitten. Enkele onderdelen gaan vaak stuk, merken zij. Dit is ook te zien in de top 5 van oplossingen bij Senseo-reparaties die in de RepairMonitor worden aangegeven (zie onder).

Het repareren waard
Senseo’s zijn op het eerste gezicht soms moeilijk uit elkaar te halen. Maar in de Senseo-reparatiehandleiding die door Repair Café-reparateurs is samengesteld, wordt duidelijk uitgelegd hoe het moet. Ook zijn online allerlei demontagefilmpjes te vinden waar Repair Cafés gebruik van maken. “Zoeken op de merknaam en het modelnummer + ‘demontage’ geeft vaak goede resultaten”, vertelt Paul, reparateur van Repair Café Zaandijk.

Is een onderdeel uiteindelijk niet meer repareerbaar, dan zijn (onofficiële) onderdelen goed beschikbaar (onder meer via OnderdelenSenseo.nl, ReplaceDirect of Philips). Met hulp van een ervaren Repair Café-reparateur kun je het kapotte onderdeel dan meestal vrij eenvoudig vervangen.

Top 5
Uit de RepairMonitor komt de volgende top 5 van oplossingen bij Senseo-reparaties naar voren:
1. Magneet in de vlotter vervangen
2. Schoonmaken/ontkalken
3. Condensator vervangen
4. Driewegventiel vervangen
5. Juist afstellen

Verroeste magneetjes
Harmen Meijer, reparateur uit Delft, heeft veel ervaring met oplossing nummer 1. Hij legt uit dat de vlotter drijvend op het water de regelaar van het waterpeil bedient. Het apparaat krijgt een signaal bij te veel of te weinig water. “Als de magneet het niet meer doet, herkent het apparaat dus niet of er genoeg water in zit, waardoor het geen koffie meer zet.”

De magneet in de Senseo-apparaten is niet roestvrij, maar dus wel gemonteerd op een plek in het water. De reparateurs in Delft noemen dit een productiefout omdat de magneet op den duur onvermijdelijk vervangen moet worden. Er bestaan ook met rubber of kunststof ommantelde en gecoate magneten.

De Senseo-magneten zijn wel gemakkelijk los te verkrijgen via internet op onder meer Onderdelensenseo.nl en op spotgoedkope Chinese websites. Op de linker foto hieronder is een voorbeeld te zien van een (verroest) magneetje in de vlotter, op de middelste een nieuwe magneet.


Spannende oplossing
Naast deze magneet geeft ook de condensator (zie rechterfoto hierboven) het na verloop van tijd redelijk vaak op. Harmen heeft deze al bij veel Senseo’s goed kunnen vervangen door een sterkere versie. “De condensator gaat stuk doordat hij de spanningspieken op den duur niet meer goed aankan. Ideaal zou zijn als Philips zijn Senseo’s met sterkere condensatoren zou aanleveren.”

Gebruikerstips van de reparateur
Harmen heeft diverse tips om het leven van de Senseo te verlengen. Hij beschouwt Senseo’s als kwetsbare koffiezetapparaten en adviseert ze met zorg te behandelen. Dit kun je doen door na gebruik de stekker uit het stopcontact te halen in verband met de spanningspieken.

Ook het binnenwerk mag volgens Harmen niet te veel worden belast en moet geregeld worden ontkalkt. Dit kan met speciaal ontkalkingsmiddel of citroenzuur. Pas op met ontkalkende middelen met mineraalzuur zoals sulfaminezuur, zwavelzuur, zoutzuur of azijnzuur. Die kunnen de machine beschadigen.

Kom naar het Repair Café!
Heb je hulp nodig bij het repareren van jouw kapotte koffieapparaat? Kom naar het Repair Café bij jou in de buurt!

Naar het nieuwsoverzicht

5 reacties

 • Femme Verbeek 11.03.2019

  Ik heb goede ervaringen met
  https://www.supermagnete.nl/
  Het type dat je nodig hebt is S-06-06-N (althans bij mijn Senseo Quadrante)
  Ze kosten €0.44 / stuk maar je moet er minimaal 10 bestellen.
  Niet erg want de resterende magneetjes is leuk speelgoed.

 • Leen van den Ende 22.01.2019

  Mijn Siemens surpresso compact koffiezetapparaat gooit de koffie in de opvangbak i.p.v. het kopje. Is dit eventueel te repareren ?

 • Jenneke Knijft 04.11.2018

  Mijn Luna espressoapparaat wordt niet meer warm. Hebben jullie de expertise om hem misschien weer werkzaam te maken
  of willen jullie het proberen. Zelf ben ik totaal niet handig met electr. app.

  • Repair Café International 05.11.2018

   Beste Jenneke, dat klinkt zeker als iets waarmee je in een Repair Café terecht kunt! Kijk of er bij jou een in de buurt zit op onze website en kom langs!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *