skip to Main Content

Is jouw klok kapot? Kom ermee naar het Repair Café voordat je besluit een nieuwe te kopen. Uurwerken zijn in veel gevallen goed repareerbaar. Dat blijkt uit de RepairMonitor, de online tool waarin Repair Café-reparateurs hun reparatiegegevens bijhouden.

Uurwerken populair in Repair Café
In de RepairMonitor stonden eind maart 142 reparaties van wekkers, klokken en/of horloges geregistreerd. Daarmee staan uurwerken in de top tien van populaire voorwerpen in het Repair Café. Bij meer dan de helft (78) van de reparaties was het uurwerk aan het eind van het Repair Café weer gemaakt!

In driekwart van de gevallen beoordeelde de reparateur de repareerbaarheid met het rapportcijfer 6 of hoger; een derde kreeg zelfs een 8 of hoger. Dit wijst erop dat klokken over het algemeen goed te repareren zijn.

‘Hij doet het niet meer’
De meest beschreven klacht (47×) over klokken is simpelweg dat ze het niet meer doen. Veelvoorkomende oorzaken zijn dat een klok is gevallen of al oud is. Maar ook slijtage, slecht materiaal of een slechte constructie worden genoemd – en soms een speelse kat. Door al dit soort oorzaken kunnen batterijen leeg raken, en veren, wijzerplaten of wijzers loslaten.

Bij wekkers zijn (het ontbreken van) het alarmgeluid, lampjes en knopjes vaak het probleem. Bij horloges gaat het, net als bij grotere klokken, vaak om de batterij. Om die te vervangen heb je soms specialistisch gereedschap nodig, zoals een zuignapje waarmee je de achterkant van een horloge eraf haalt. Dit soort gereedschap is in veel Repair Cafés aanwezig.

Top vijf van oplossingen
De RepairMonitor geeft de volgende top vijf van oplossingen voor problemen met klokken, horloges en wekkers:

1. Sleutelen
2. Schoonmaken en/of roest verwijderen
3. Batterijen vervangen
4. Onderdeel vervangen
5. Smeren/oliën

Dit lijken relatief eenvoudige handelingen te zijn. Maar volgens Wim van der Westen, klokkenexpert van Repair Café Delft, is dat lang niet altijd het geval. Bij het repareren van klokken zijn inzicht, speciaal gereedschap en veel oefening nodig, waarschuwt hij. “Veel klokken zijn door verkeerd uitgevoerde reparaties zelfs nog verder van huis dan eerst.” Gelukkig zijn bij meerdere Repair Cafés klokkenmakers aan het werk.

Tips van de klokkenexpert
Vaak zijn klokken te strak opgewonden of is er verkeerde olie gebruikt. Tip 1 van Wim is dan ook: gebruik altijd klokkenolie, nooit naaimachine- of kruipolie. Dit geeft op den duur veel smurrie en stof dat de volgende reparatie in de weg zit. Tip 2: draai een klok met slagwerk nooit achteruit. Tip 3: ondersteun de gewichten als je hieraan gaat sleutelen; deze zijn heel fragiel.

Maar Wims belangrijkste advies is: kom naar het Repair Café als je zelf geen klokkenexpert bent. “Klokken zijn goed repareerbaar, maar je moet weten wat je doet. Een slagwerk is heel complex en bij veel reparaties gaat het om millimeters, soms zelfs fracties van millimeters.”

Benodigdheden
Veelgebruikte benodigdheden bij reparaties van uurwerken: klokkenolie, batterijen, speciale klokken– of horlogereparatiesets.

Back To Top