Gazelle-reparaties het vaakst succesvol

Gazelle-reparaties het vaakst succesvol

Producten van fietsfabrikant Gazelle worden in Nederlandse Repair Cafés het vaakst met succes gerepareerd. Op enige afstand volgen producten van Miele en Philips. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport over één jaar dataverzameling via de Reparatiemonitor. Het rapport is opgesteld in samenwerking met Natuur & Milieu.

In de Reparatiemonitor, de online tool van Repair Café International, hielden twaalf Nederlandse Repair Cafés in 2017 bij wat voor kapotte voorwerpen ze binnen kregen, wat er mis mee was en of de reparaties succesvol waren.

Reparatiekennis
Reparaties aan Gazelle-producten slaagden in 88 procent van de gevallen. Bij Miele en Philips (hoofdzakelijk stofzuigers en koffieapparaten) was dat 68 en 67 procent. Van de tien meest voorkomende merken in het Repair Café scoorde Samsung (veelal smartphones, tablets en laptops) het minst goed, met een slagingspercentage van slechts 30 procent.

“Dit zijn op zich geen schokkende resultaten”, reageert Martine Postma van Repair Café International. “Fietsen zitten nu eenmaal minder ingewikkeld in elkaar dan smartphones. Ook is de kennis over het repareren van fietsen veel breder verspreid dan die over elektronicareparaties. Op dat laatste gebied is nog veel winst te behalen.”

Informatie zelden beschikbaar
In de Reparatiemonitor kunnen reparateurs ook aangeven of zij reparatie-informatie hebben kunnen vinden als zij daarnaar op zoek gingen. Die informatie blijkt maar zelden beschikbaar te zijn. In slechts 16 procent van de gevallen waarin informatie werd gezocht, werden ook daadwerkelijk reparatiehandleidingen of andere tips gevonden.

Repareren heeft zin
Het rapport over één jaar dataverzameling via de Reparatiemonitor toont verder aan dat het zin heeft om kapotte spullen te (laten) repareren. Het gemiddelde slagingspercentage in het Repair Café is met 65 procent vrij hoog. Bij elektrische apparaten ligt het iets lager, maar nog altijd op gemiddeld 55 procent. Van de tien meest gebrachte producten zijn er slechts twee (laptops en printers) waarbij het slagingspercentage lager dan 50 procent was.

Meest voorkomende producten
In totaal voerden de twaalf deelnemende Repair Cafés 2.347 reparaties in de monitor in. De toptien van meest voorkomende producten ziet er als volgt uit:

Toptien meest aangeboden producten + aantallen

Meer weten? Download het volledige onderzoeksrapport.

Naar het nieuwsoverzicht

12 Reacties

 • C A Bos
  15.02.2018

  ons RC Berkum heeft tot nu toe als stelregel dat we geen fietsreparaties doen, omdat we dan de plaatselijke fietsenmaker beconcurreren. Ik doe het toch wel eens wanneer ik van een buurtgenoot weet dat ze het niet breed hebben.
  Maar in het algemeen: wat is jullie standpunt t.a.v. beconcurreren van de vakman?
  Kees Bos

  • Martine
   16.02.2018

   Beste Kees,

   Met je fiets naar het Repair Café gaan staat in onze ogen gelijk aan samen met je handige buurman naar je fiets kijken. Dat staat iedereen vrij. Vroeger onderhield iedereen zijn eigen fiets en dat werd door niemand gezien als een bedreiging voor de fietsenmaker.

   Verder is het natuurlijk de bedoeling dat je in het Repair Café zelf iets opsteekt over repareren. Het is niet de bedoeling dat je de vrijwilliger in zijn eentje het werk laat doen en aan het eind van de middag je gratis gerepareerde fiets komt ophalen. Je moet erbij blijven, het met hulp van de kenner zelf doen. Juist het knutselen aan fietsen is een goede manier om mensen enig inzicht te geven in techniek en aan het werk te krijgen; fietstechniek is redelijk overzichtelijk, je kunt snel het effect zien van wat je doet. En het geeft veel voldoening om je eigen fiets te repareren en daarna op een beter rijdende fiets weer naar huis te gaan. Dat draagt bij aan de mentaliteitsverandering die we nastreven.

   Bovendien zijn klusjes die in het Repair Café worden gedaan aan fietsen, vaak te klein voor de fietsenmaker, of de fietsenmaker doet dat soort dingen (niet) meer: zadel hoger/lager, spatbord recht buigen, jasbeschermer vastzetten, bel monteren, band plakken… Rijwielhandelaren zijn zich de afgelopen tien, vijftien jaar ook steeds meer gaan toeleggen op het verkopen van goedkope fietsen en steeds minder op reparatie. Wat ze vooral nog doen, is vervangen. Binnen- en buitenbanden, maar ook hele wielen. Een as uit elkaar halen, smeren, kogeltjes er ingevet weer in etc. dat doen ze niet meer. Zelfs banden plakken doen ze vaak al niet meer, in negen van de tien gevallen wordt de band vervangen. Dus als je je band wilt plakken, of dat wilt leren, dan ga je naar het Repair Café 🙂

   Is dat een antwoord op je vraag?

   Vriendelijke groet,

   het team van Repair Café International

  • Willie Pluijm – Best
   16.02.2018

   In antwoord op C.A. Bos

   Nee dat vind ik niet. Je kunt pas van concurrentie spreken als iemand, bv. Repair Café, het tegen officiële betaling en dan goedkoper dan de geldende marktprijs doet. Dit is een geval van de samenleving helpen op een humane manier. Het Repair Café is dan ook een geweldig initiatief met geweldige vrijwilligers waar ik graag naar toe ga zelfs zonder kapotte spullen.

  • Reoair café vlaardingen
   16.02.2018

   Repair Café Vlaardingen heeft -voordat wij überhaupt begonnen- de plaatselijke fietsenmaker en het reparatie atelier bezocht. Wij hebben de doelstelling van Repair Café uitgelegd en gevraagd of zij ermee akkoord gingen dat wij díe reparaties zouden gaan doen die vroeger gewoon thuis gedaan werden. Met andere woorden : zodra het ingewikkelder wordt, worden de bezoekers doorverwezen naar de reguliere reparateurs. Defietsenmaker was zó enthousiast dat hij zelfs tegen inkoopprijs een fietsenstandaard (om de te repareren fiets in te hangen) voorons besteld heeft en als er bezoekers van ons RC doorgestuurd worden naar hem, dan krijgen zij 10% korting op het materiaal. Het kleding atelier bood aan lapjes voor ons te sparen voor reparaties. Kortom : bij ons is het prima gegaan omdat wij vóór onze start al met hen zijn gaan praten.

 • Mark Gwinnett
  10.02.2018

  Kan ik mijn Giant mountain fiets hier repareren? Ik woon in Centrum Oost Amsterdam

  • Martine
   12.02.2018

   Beste Mark, je kunt zeker langskomen met je fiets in een van de Repair Cafés in Amsterdam. Check welk Repair Café het geschiktst is op onze site.

 • Albert Falck
  20.01.2018

  Is er ook nog onderzoek gedaan naar de gebruikte gereedschappen om te kunnen repareren? Is bijvoorbeeld de 3D-printer kansrijk als het nieuwe gereedschap in de werkplaats van Repair Café?

  • Martine
   22.01.2018

   Beste Albert,
   Niet direct, wel indirect. In de Reparatiemonitor kunnen reparateurs aangeven of een reparatie wel of niet is gelukt. Als het niet is gelukt, kunnen ze aangeven waarom niet. Als bv. het juiste gereedschap ontbrak om een voorwerp te repareren, kunnen ze dat bij die vraag invullen. Meer informatie over het onderzoek staat in het uitgebreide rapport, dat je via de link kunt downloaden.
   W.b. 3D-printers: hiermee wordt door diverse Repair Café-reparateurs geëxperimenteerd, soms met prachtige resultaten.
   Vriendelijke groet,
   Martine

 • Hans van Heertum
  19.01.2018

  Trots dat ik en mijn Repair Café-collega’s hieraan mochten bijdragen!

 • Marieke Prins
  19.01.2018

  Ziet er prachtig uit! Ik bedoel de plaatjes en R-logo! En interessant natuurlijk.
  Groeten, Marieke Prins uit Deinum

Reageren